fbpx

Polen wordt niet alleen een toeristische topbestemming voor Polen zelf, maar ook voor toeristen uit het buitenland, zei Robert Andrzejczyk, de voorzitter van de Poolse toeristenorganisatie onlangs in een interview met het Poolse Persbureau PAP.

Volgens de gegevens van het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek (GUS) steeg het aantal toeristen, dat in de periode januari – mei van dit jaar gebruik maakte van een accommodatie in Polen, met meer dan 704.000 tot 12,5 miljoen ten opzichte van de 11,8 miljoen in dezelfde periode in 2018. Dat is een stijging van 6 procent.

GUS meldde dat in de eerste vijf maanden van dit jaar 9,9 miljoen toeristen gebruik maakten van accommodaties in Polen, die over meer dan 10 bedden beschikken. 7,7 miljoen van deze toeristen waren Polen en 2,4 miljoen waren buitenlandse gasten.

In dezelfde periode in 2018 verwelkomde het land 9,3 miljoen toeristen, die in accommodaties verbleven met meer dan 10 bedden, waarvan 7,1 miljoen Polen en 2,2 miljoen buitenlandse gasten.

“Je kunt zeggen dat Polen steeds aantrekkelijker wordt voor zowel Polen als buitenlandse toeristen,” zei Andrzejczyk. Naar zijn mening hebben een algemene toename van de welvaart van Polen en ontwikkelde sociale programma’s een positief effect op het binnenlandse toerisme.

Als gevolg van positieve macro-economische factoren, zoals stijgende lonen, een lage werkloosheid en een toenemend aantal buitenlandse toeristen, die Polen bezoeken, zullen de positieve trends ook op de hotelmarkt doorzetten. Dankzij de verbetering van belangrijke hotelindicatoren (bezettingsgraad, ADR) worden investeerders nog steeds aangetrokken door de Poolse markt en zijn ze bereid om de markt te betreden. De gemiddelde kamerprijzen stegen met ongeveer 8% YoY.

Veilig en aantrekkelijk land met accommodaties van hoge kwaliteit

Andrzejczyk zei ook dat Polen door buitenlandse toeristen wordt gezien als een veilig en aantrekkelijk land voor het doorbrengen van een vakantie en dat het land diensten van hoge kwaliteit aanbiedt tegen betaalbare prijzen. Hij merkte ook op dat Polen onlangs door Lonely Planet, ‘s werelds grootste uitgever van reisgidsen, is opgenomen in de top 10 van reisbestemmingen. De Poolse stad Łódź behaalde dit jaar zelfs de tweede plaats in de top 10 van prestigieuze lijst ‘Lonely Planet Best in Travel’.

 

Andrzejczyk voegde eraan toe dat veel van de sites, die door buitenlandse toeristen worden bezocht, zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hij wees erop dat Polen zestien dergelijke sites heeft en in dit opzicht de achtste positie in Europa bekleedt. Op deze lijst staan onder meer Auschwitz Birkenau, Slot Mariënburg, de grote burcht in de Poolse stad Malbork, de Jahrhunderthalle, een evenementenhal in de Poolse stad Wrocław, de historische centra van Kraków en Warschau, Kalwaria Zebrzydowska, een maniëristisch architectuur- en parkcomplex en bedevaartspark, Krzemionki,  een neolithisch en vroeg bronstijdcomplex van vuursteenmijnen in de buurt van Ostrowiec Świętokrzyski, de Middeleeuwse stad Torún, de oude stad Zamosc, de houten kerken van zuidelijk Małopolska en het Woud van Białowieża (Puszcza Białowieska).

De groei van de toeristenstroom wordt onder andere beïnvloed door de groeiende economie, het groeiende hotelaanbod, een toenemend aantal nieuwe hotels en de ontwikkeling van medisch toerisme in Polen. Maar ook van invloed is het steeds diverser wordende aanbod op het gebied van muziek-, sport- en culinaire evenementen die in Polen plaatsvinden, merkte hij op.

De cijfers van GUS onthullen ook het grootste aantal buitenlandse toeristen, dat in de eerste vijf maanden van dit jaar gebruikte maakte van accommodaties in Polen, afkomstig was uit Duitsland, Groot-Brittannië en Oekraïne.

De noodzaak van kwalitatieve accommodaties

Het is duidelijk dat de toenemende toeristenstroom bijdraagt aan de noodzaak van meer kwalitatieve vakantiewoningen, hotels, appartementen voor korte termijn verhuur. Alle factoren wijzen erop dat Polen ook in de toekomst een heel attractief land blijft om in te investeren. Het werkloosheidscijfer is, met 5,7 procent, lager dan ooit en bovendien houdt de centrale bank van Polen de rentevoet historisch laag. De nog niet verzadigde onroerendgoedmarkt in Polen versterkt het investeringspotentieel van het land alleen maar.

Investeren in Polen: hoe begint u eraan?

Poland Invest of Vastgoed in Polen (V.i.P.) is uw partner voor een veilige vastgoedbelegging in Polen. Vastgoed in Polen vertegenwoordigt één van de marktleiders in projectontwikkeling in Polen. Wij zijn actief op het vlak van residentieel vastgoed, commercieel vastgoed en industrie. Onze lokale aanwezigheid in Polen en in België maakt ons bij uitstek de geschikte partner voor wie op zoek is naar een zeer rendabele vastgoedinvestering in Polen en hierbij geen risico wil nemen. Reeds vele investeerders vonden de weg naar onze projecten op toplocaties in Polen.

Lees er alles over in onze nieuwe whitepaper.

Poland Invest

MeetDistrict
Ottergemsesteenweg-Zuid 808
9000 Gent, België

T: +32 (0)491 96 28 12
E: frederik@poland-invest.eu