fbpx

Het antwoord is eenvoudig: geen idee want alle economische parameters zitten goed en het wordt de komende jaar alleen nog beter. Volgens CEO World magazine was Polen in 2018 de beste plaats ter wereld om te investeren of zaken te doen, ver boven landen als de VS en het VK.

Gerangschikt net achter Maleisië, keken de selectiecriteria naar 11 even gewogen factoren, waaronder corruptie, vrijheid (persoonlijk, handel en monetair), personeel, beleggersbescherming, infrastructuur, belastingen, levenskwaliteit, bureaucratie en technologische gereedheid.

Polen scoorde 85,2 tegen de 85,8 van Maleisië, maar versloeg het Aziatische land in de beoordelingen voor economische stabiliteit en overheidsbeleid. De Filippijnen werden derde, gevolgd door Indonesië en Australië, waardoor Polen het enige Europese land in de top vijf van de ranglijst is.

Europa’s machtige economieën kwamen onderaan de lijst, met Duitsland als 25e, het VK 16e en Frankrijk 17e. De Verenigde Staten werden 18e, terwijl Rusland op de 38e positie bleef staan.

Investeringen in Polen – gezien als de belangrijkste motor voor de totale economie – groeiden vorig jaar met 7,3 procent.

Polen is de afgelopen jaren een soort “investeringshotspot” geworden, waarbij zowel binnenlandse investeringen als buitenlandse directe investeringen een belangrijke motor zijn van de benijdenswaardige economische groei van het land, die vorig jaar 5,1 procent registreerde, “de snelste in 11 jaar”, aldus aan minister van Investeringen en Ontwikkeling, Jerzy Kwieciński.

Minister van Financiën Teresa Czerwińska bevestigde op 31 januari dat investeringen een aanjager waren geweest van de economische bekwaamheid van Polen, alleen na particuliere consumptie. De investeringen stegen met 7,3 procent in 2018, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (GUS).

De enige reden om vandaag niet in Polen te investeren is omdat u het morgen van plan bent.

Wereldwijde bedrijven pompen al tientallen jaren geld naar Polen met investeringen zoals Mercedes’s aankondiging van een autofabriekfabriek van EUR 200 miljoen in Jawor, in het zuidwesten van Polen, als groot investeringsnieuws.

Wereldwijde instellingen, waaronder het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, verwachten dat het BBP van Polen in 2019 uitkomt op 3,8-4,0 procent.

Poland Invest

MeetDistrict
Ottergemsesteenweg-Zuid 808
9000 Gent, België

T: +32 (0)491 96 28 12
E: frederik@poland-invest.eu